O kompaniji:

Istorija kompanije Mitsubishi Motors

Mitsubishi Motors Korporacija je šesti po velicini proizvodjac automobila u Japanu i sedamnaesti u svijetu. Ona je dio Mitsubishi Keiretsu, nekada najvece industrijske grupe u Japanu i formirana je 1970. godine iz automobilskog dijela Mitsubishi teške industrije (Mitsubishi Heavy Industries).

Istorija Mitsubishi Motorsa seže stotinu godina unazad do 1870. godine. Tada je mladi japanski preduzimac Yataro Iwasaki, koji je radio za svoje feudalne gospodare, klan Tosa, odlucio da samostalno osnuje malu brodarsku firmu Tsukumo Shokai.

Tri dijemanta

Za zaštitni znak kompanije, Iwasaki je uzeo grb svoje porodice, koji je pokazivao tri spojena dijamanta i grb Tosa klana, koji je predstavljao tri spojena hrastova lista.

Godine 1875 Iwasaki je odlucio da preimenuje firmu po samom logu: Tri dijamanta, na japanskom - Mitsubishi. Od tada, svaka firma koja je nastala iz te prvobitne brodarske firme nosila je ime Mitsubishi. Logo je u svojoj konacnoj formi registrovan 1914. godine.

Mitsubishijev prvi automobil, Model A (kopija Fordovog Modela T) pojavio se 1917. godine, a prototip prvog kamiona samo godinu dana kasnije. Godine 1928. osnovana je Mitsubishi Aircraft kompanija, koja je proizvodila Mitsubishi MC-1. Slijedio je i prvi autobus 1932 (Fuso B-46). Danas postoji preko 35 posebnih Mitsubishi kompanija koje proizvode sve od brodova, aviona i mostova do nafte, gasa, plastike i sinteti?kih vlakana, od elekticnih proizvoda i softvera do automobila.

1970. godine dio kompanije odgovoran za proizvodnju motornih automobila odvojio se i postao nezavisna kompanija, Mitsubishi Motors Korporacija (MMC).

Danas MMC ima svoja proizvodna postrojenja u preko 30 zemalja svijeta a njena prodajna i post prodajna usluga dostupna je u preko 170 zemalja. Godine 2002. Mitsubishi Motors Europe (MME) osnovana je iskljucivo radi koordinacije prodaje u Evropi.

U Bosni i Hercegovini, Mitsubishi Motors prisutan je od pocetka 2012. godine preko ovlaštenog prodajno-servisnog distributera Libero-Sport d.o.o.